BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

 

5. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu

5. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu

http://sanattasarim2023.baskent.edu.tr

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak yaşayan, üreten bir sanat ve tasarım eğitimi ortamı yaratmak misyonuyla çıktığımız yolda etkinliklerimize 2023 yılında beşincisini “Sanat ve Tasarımda Sürdürülebilirlik” temasıyla hem online hem de yüz yüze oturumlar ile hibrit olarak düzenleyeceğimiz Uluslararası Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu ile devam ediyoruz.

Sempozyumun amacı; kültür endüstrileri olarak adlandırılan sanat ve tasarım eserlerinin özgün deger ve niteliklerini muhafaza ederek üretilebilir, çesitlilik ile ekolojik uyum açısından sürdürülebilir ve kültür mirası açısından korunup gelecek kusaklara aktarılabilir olması için önem teskil eden “sürdürülebilirlik” temasını ele almaktır.

Sanat ve tasarım ürünlerinde sürdürülebilirlik, eser ve/veya tasarım sahibini ilgilendiren bireysel bir konu olmanın çok ötesinde; toplumu ve daha genis baglamda tüm insanlıgı etkileyen önemli bir konudur. Zira kentsel tasarım, mimari tasarım, iletişim tasarımı, reklamcılık, sinema, televizyon, animasyon, görsel sanatlar, tekstil ve moda tasarımı, gastronomi ve mutfak sanatları, endüstriyel tasarım gibi kültür endüstrisi olarak bugünün tüm sanat ve tasarım disiplinlerinde; katma degeri yüksek nitelikli ürün beklentisi, sürdürülebilirlik bilinci olmadan ortaya konulabilecek bir çıktı sayılmamaktadır. Diğer taraftan sürdürülebilirlik için üretim ortamı ve kaynagı olan dünyamızı korumak da gelinen noktada tercihlere bırakılamayacak kadar önemlidir.

Günümüzde, çevre kirliliği ve bozulan doğal dengeler tüm dünya ekosistemini tehdit etmektedir. Şu anda sahip olunan pek çok kaynagın gelecekte var olup olamayacagı farklı bakıs açılarıyla ele alınmakta ve tartısma konusu olmaktadır. Bu kapsamda “sürdürülebilirlik” kavramı gündeme gelmektedir. Sürdürülebilirlik, insan ihtiyaçlarına saglık ve dogal sistemlerin üretkenliğini azaltmadan uyum sağlayan bir dengeyi ifade etmekte olup sosyo-ekonomik, kültürel ve çevresel bağlamlarda uyarlanmış tüm yasam alanlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla bu süreci gelecek nesillere ulaştırabilecek sonuçları düşünen tasarımların nasıl üretileceğini tartışmak sempozyumun hedefidir.